miércoles, 12 de mayo de 2010

Tipus de transtorns de personalitat

Trastorn paranoide de la personalitat:

El trastorn paranoide de la personalitat es caracteritza per sospites i desconfiança infundades cap als altres. La persona sol romandre atenta i vigilant a tot el que succeeix al voltant.La mateixa actitud d'alerta davant possibles amenaces pot conduir a una interpretació errònia d'esdeveniments que d'altra manera passarien desapercebuts.
La persona pot preocupar en excés sobre la lleialtat o fidelitat de persones properes i sentir gelosia davant les sospites injustificades que la seva parella li és infidel.De vegades fa interpretacions malicioses de fets innocents atribuint significats ocults i doble sentit al comportament dels altres.Podeu desar rancúnies durant molt temps no oblidant situacions en les quals ha estat insultat o menyspreat.
La persona paranoide pot posar a prova els altres, que acaben per mostrar una actitud acurada i fins i tot a desenvolupen una tendència a amagar les coses, la qual cosa no fa sinó confirmar les sospites inicials.Causa de la seva desconfiança la persona acaba per allunyar-se de la gent i mostrar una excessiva reserva, el que fa que en ocasions les seves dificultats passin desapercebudes per als altres i els conflictes només es manifesten en relacions més íntimes o assídues com les relacions de parella o les relacions laborals.


Trastorn esquizoide de la personalitat:

La persona que pateix un trastorn esquizoide de la personalitat presenta un profund desinterès social i interpersonal, prefereix activitats solitàries i no té necessitat d'amistats o persones de confiança.
La persona és incapaç d'obtenir plaer ni de les relacions socials ni de les relacions sexuals, davant les quals manifesta escàs o cap interès.
La persona esquizoide té un rang molt limitat d'expressió emocional en situacions interpersonals en les que mantenen un profund distanciament, no veient-se afectats per les crítiques o lloances dels altres.



Trastorn esquizotípic de la personalitat:

La persona que pateix un trastorn esquizotípic de la personalitat sol presentar un comportament i aspecte que sovint són vistos pels altres com peculiars, rars o excèntrics.
La persona esquizotípica sol presentar una capacitat reduïda per les relacions interpersonals en les quals pateix profund malestar i ansietat.
En ocasions pot no tenir amistats i persones de confiança.Aquest trastorn també es caracteritza per la presència d'idees i creences rares o interessos excèntrics (per exemple, la percepció extrasensorial o els plats voladors), pensament màgic, experiències perceptives poc habituals, parla estranya, sospites cap als altres i expressió emocional molt limitada o inapropiada.Sovint la persona presenta idees de referència, per exemple, creences infundades que altres persones estan parlant sobre ells.


Trastorn antisocial de la personalitat:

El trastorn antisocial de la personalitat es caracteritza per un comportament socialment irresponsable, per la violació dels drets d'altres persones i de les regles i normes socials.
La persona es caracteritza per les seves enganys, agressivitat, irritabilitat, impulsivitat, i una profunda dificultat per anticipar conseqüències a llarg termini del comportament i per planificar el seu futur.Pel que fa a les relacions personals, és incapaç d'establir relacions profundes i vincles estables. Manipula i utilitza a les seves relacions per profit propi.
La personalitat antisocial mostra despreocupació pels altres i falta de remordiments que el porten a justificar els seus actes. És incapaç de veure's a si mateix des del punt de vista dels altres.Cerca contínuament sensacions noves i estimulació.


Trastorn límit de la personalitat:


El trastorn límit de la personalitat es caracteritza per un patró persistent d'inestabilitat en les relacions interpersonals, la persona sovint passa de idealitzar en excés els altres a un absolut rebuig dels mateixos.
La persona no suporta la soledat i porta a terme grans esforços per evitar ser abandonada, tant si l'abandonament és real o imaginari. Presenten al seu torn un canvi ràpid d'emocions i sensacions cròniques de buit.La imatge de si mateixa que presenta la persona amb trastorn límit pot ser molt inestable i la seva identitat molt alterada pel fet que normalment recorren al afecció als altres per centrar.
Una altra característica destacable és la impulsivitat, la qual pot manifestar-se en les despeses de diners, el joc, relacions sexuals inesperades, intoxicacions amb alcohol o altres drogues, etc.La persona pot recórrer a amenaces de suïcidi o dur a terme intents de suïcidi o conductes autolesives.Solen presentar una forta ira amb enormes dificultats per controlar-la, la qual cosa dóna lloc a enutjos recurrents i fins i tot a baralles físiques.


Trastorn histriònic de la personalitat:

El trastorn histriònic de la personalitat es caracteritza per un patró general d'emocionalitat excessiva i recerca d'atenció.
La persona se sent incòmoda en aquelles situacions en què no és el centre d'atenció mostrant un comportament interpersonal caracteritzat per la provocació i la seducció sexual, recorrent a l'aspecte físic per cridar l'atenció.La seva forma de parlar és superficial i impressionista, fent que tot sembli més important del que realment és i l'expressió de les seves emocions és exagerada, dramàtica, teatral i ràpidament canviant. Presenta una tendència impulsiva cap als comportaments emocionals.La sugestionalidad és una altra característica de la personalitat histriònica, i persones que sovint es poden veure fortament influïts pels altres i per les circumstàncies.
La persona sol considerar que les seves relacions amb els altres són més íntimes del que realment són i presenten molta dificultat per a ser empàtics i identificar les emocions i intencions dels altres.


Trastorn narcisista de la personalitat:

El trastorn narcisista de la personalitat es caracteritza per un patró generalitzat de grandiositat i autoimportancia, necessitat d'admiració i falta d'empatia.
La persona narcisista creu ser especial i única, i que només pot relacionar-se amb altres persones o institucions que també siguin especials o d'alt estatus. Exigeix una admiració excessiva i un tracte de favor especial per part dels altres.Solen ser persones explotadores amb els altres, buscant treure profit d'aquests per a les seves pròpies metes. No tenen empatia o capacitat per identificar-se amb els sentiments i necessitats dels altres.
La persona narcisista presenta una autoestima molt feble, de vegades té enveja dels altres o creu que els altres li tenen enveja. No toleren bé les crítiques, davant les que poden arribar a enfurir-o mostrar totalment indiferents.
Per tot això les seves relacions socials són molt fràgils. Solen presentar moltes relacions amb coneguts, dels que treure algun profit però pocs amics íntims. Altres persones poden descriure la seva relació amb la persona narcisista com una relació de "amor-odi", en què senten el seu encant i carisma, mentre que d'altra banda es senten explotats.



Trastorn de la personalitat per evitació:

El trastorn de la personalitat per evitació es caracteritza per un patró generalitzat d'inhibició social, excessiu temor a l'avaluació negativa i sentiments de ser socialment inadequat.La persona evita activitats que impliquin contacte interpersonal a causa del temor a la desaprovació, a ser criticada o rebutjada.
Malgrat els seus desitjos de relacionar únicament es relaciona amb persones amb qui està segura que la van a acceptar.Solen percebre a si mateixos socialment ineptes, poc interessants i inferiors als altres.D'altra banda, solen sentir-se segurs en un ambient de confiança amb amics i familiars.


Trastorn de la personalitat per dependència:

El trastorn de la personalitat per dependència es caracteritza per l'excessiva necessitat de protecció i cura per part dels altres, i un intens temor a la separació.
La personalitat dependent és incapaç de prendre decisions sense una quantitat exagerada de consells per part dels altres. Té la necessitat que els altres es facin responsables de les decisions en les parcel més importants de la seva pròpia vida.Els resulta molt difícil expressar desacord davant altres persones precisament per por a perdre el seu suport i aprovació. Tenen gran dificultat per a realitzar projectes per iniciativa pròpia.
La persona dependent no es considera capaç de tenir cura de si mateixa i té por de forma molt intensa i no realista ser abandonat, motius pels quals en finalitzar una relació busca urgentment altra que li proporcioni la cura i suport que necessita.

Trastorn de la personalitat per dependència:

El trastorn de la personalitat per dependència es caracteritza per l'excessiva necessitat de protecció i cura per part dels altres, i un intens temor a la separació.
La personalitat dependent és incapaç de prendre decisions sense una quantitat exagerada de consells per part dels altres. Té la necessitat que els altres es facin responsables de les decisions en les parcel més importants de la seva pròpia vida.Els resulta molt difícil expressar desacord davant altres persones precisament per por a perdre el seu suport i aprovació. Tenen gran dificultat per a realitzar projectes per iniciativa pròpia.
La persona dependent no es considera capaç de tenir cura de si mateixa i té por de forma molt intensa i no realista ser abandonat, motius pels quals en finalitzar una relació busca urgentment altra que li proporcioni la cura i suport que necessita.Prefereixen adoptar una actitud submisa i eviten els llocs de responsabilitat o lideratge.


Trastorn obsessiu-compulsiu de la personalitat:

El trastorn obsessiu-compulsiu de la personalitat es caracteritza per un patró generalitzat de rigidesa i preocupació per l'ordre i el control en detriment de la flexibilitat i espontaneïtatLa personalitat obsessiu-compulsiva es preocupa tant per l'organització, els detalls, l'ordre i els horaris que sovint perd de vista el sentit final d'una activitat.
El perfeccionisme pot arribar a interferir en les seves tasques, de manera que poden no arribar a acabar un projecte per no complir les seves pròpies exigències.Presenten una dedicació excessiva a la feina i la productivitat, poden arribar a treballar durant molt de temps en tasques rutinàries, deixant en un segon pla les activitats d'oci i les relacions personals. Són reticents a delegar tasques en els altres, llevat que aquests es sotmetin a la seva forma de fer les coses.Presenten una excessiva escrupolositat i inflexibilitat en temes de moralitat, ètica o valors.
Poden arribar a ser incapaços de desfer-se d'objectes inútils o gastats, així com reduir al mínim les despeses econòmiques per a si mateix i als altres, considerant els diners com una cosa que cal acumular amb vistes a catàstrofes futures.

Trastorn passiu-agressiu de la personalitat:

El trastorn passiu-agressiu de la personalitat també anomenat negativista es caracteritza per un patró d'actituds d'oposició i resistència passiva davant les demandes d'una adequada actuació en situacions socials i laborals.
La personalitat passiu-agressiva expressa contínues queixes sobre la seva desgràcia i de sentir-se incomprès i menyspreat pels altres.Menysprea i critica de forma poc raonable a les figures d'autoritat amb qui estableix relacions d'hostilitat encoberta però de dependència.Mostra enveja i ressentiment cap a l'èxit aliè i recorre a continus intents per frustrar els plans dels altres.
És freqüent la recerca contínua de defectes en aquelles persones de les quals depenen.Sovint la persona oscil entre les amenaces hostils i el penediment. És comú que presenti ràpides successions d'estats d'ànim i inestabilitat emocional. Són irritables i amb baixa tolerància a la frustració.


Trastorn depressiu de la personalitat:

El trastorn depressiu de la personalitat es caracteritza per un patró de comportament depressiu crònic que manifesta alguns dels següents símptomes:
-Estat d'ànim caracteritzat per abatiment, tristesa, desànim, desil.lusió i infelicitat
-Autoconcepte basat en creences de inadequació, inutilitat i baixa autoestima
-Autocrítica i menyspreu
-Preocupacions
-Porta la contrària, critica i jutja als altres
-Pessimisme
-Culpabilitat i remordiment.
La personalitat depressiva es caracteritza per la incapacitat per relaxar-se i gaudir, la serietat i la manca de sentit de l'humor.Físicament reflecteixen el seu estat d'ànim, presentant una postura enfonsada, veu buida, expressió facial deprimida i retard psicomotor.Les seves expectatives per al futur són negatives i no creuen que les coses puguin millorar.

Trastorn autodestructiu de la personalitat:

El trastorn autodestructiu de la personalitat, també anomenat masoquista, es caracteritza per un patró patològic de conducta autodestructiva que condueix a la persona a evitar experiències agradables i deixar-se arrossegar a situacions o relacions que li produiran patiment, impedint als altres que li prestin ajuda.
La personalitat autodestructiva tria situacions o persones que el condueixen a la frustració, al fracàs o al maltractament tot i que hi ha altres opcions millors i evidents.En relació amb els altres, la persona pot suscitar respostes d'ira o de rebuig per després sentir-se ferida, frustrada o humiliada.
Rebutja l'ajuda dels altres i no li interessa la gent que habitualment li tracta bé.Rebutja situacions en què pot experimentar plaer i és reticent a reconèixer que es diverteix. Després d'un esdeveniment personal positiu pot reaccionar amb depressió o una conducta que ocasioni dolor (per exemple, un accident).De vegades sol implicar en un autosacrifici excessiu que no li és demanat per aquells a qui se suposa que beneficia.


Trastorn sàdic de la personalitat:

El trastorn sàdic de la personalitat es caracteritza per un patró patològic de conducta cruel, desconsiderada i agressiva, dirigida cap als altres.
La personalitat sàdica utilitza la violència o la crueltat física amb la finalitat d'establir la dominància en les relacions.
La persona gaudeix amb el patiment físic o psicològic de les persones i animals.Pot humiliar algú en presència d'altres persones, castigar amb excessiva duresa als que estan sota el seu control i limitar l'autonomia de les persones amb les que estableix relacions.La persona pot mentir amb la finalitat de causar dolor i sovint aconsegueix que altres persones facin el que ella vol atemorits. Sol estar fascinada per la violència, les armes, la tortura, etc

No hay comentarios:

Publicar un comentario